.
VETERİNER FAKÜLTESİ
GIDA HİJYENİ VE
TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Gıda Hijyeni ve
Teknolojisi Anabilim Dalı
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Naim Deniz AYAZ
Anabilim Dalı Vizyonu
Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Veteriner Fakültesi
lisans öğrencilerine teorik ve uygulamalı dersler vermekte olup, Tezli ve
Tezsiz Yüksek Lisans eğitimini Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde gerçekleştirmektedir.
Gıda mikrobiyolojisi, gıda kimyası, moleküler gıda mikrobiyolojisi ve seroloji
laboratuvarları mevcut olan anabilim dalımız, kesimhanelerde ve et-süt ürünleri
başta olmak üzere çeşitli gıda üretim tesislerinde yapılan uygulama desleri
sayesinde bu alanlarda bilgili, kendini yenilenen bilimsel gerçekler
doğrultusunda geliştirme becerisine sahip ve özgüvenli veteriner hekimler
yetiştirilmektedir.
Anabilim Dalı Misyonu
Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı laboratuvarında gıda
mikrobiyolojisi, moleküler gıda mikrobiyolojisi, gıda kimyası ve seroloji
alanlarında lisans uygulamalarının yanı sıra, gıda hijyeni ve teknolojisi
kapsamında yer alan; güvenli gıda üretiminin sağlanması, gıda muhafaza
tekniklerinin geliştirilmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin tespiti, halk
sağlığının korunması ve gıda üretim teknolojilerinin geliştirilmesi
alanlarında, ulusal ve uluslararası kurumlarca desteklenen çalışmalar yapmakta
ve bunları yerli ve yabancı bilim çevrelerince kabul gören dergilerde
yayınlamaktadır. Ayrıca lisans öğrencileri tarafından yürütülen bilimsel
projelere danışmanlık yapılarak, lisans öğrencilerinin bilimsel çalışmalara
özendirilmesi ve bilimsel düşünce yetilerinin geliştirilmesi hedeflenmekte
olup, ülkeye aydın, meraklı ve bilimsel düşünce biçimini benimsemiş veteriner
hekimler yetiştirmektedir.
Anabilim Dalı, özel sektör ve kamu kurumlarından gelen talepler
doğrultusunda bilimsel bilgi ve laboratuvar desteği sağlamakta olup, gıda
hijyeni ve teknolojisi çalışma alanına giren konularda bilgilendirmeler,
eğitimler ve bilimsel toplantılar gerçekleştirmektedir.
Anabilim Dalı Tarihçesi
Anabilim Dalımız, 1998-1999 eğitim öğretim yılında Klinik
Bilimleri Bölümü altında Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı olarak
faaliyetlerine başlamıştır. Daha sonra, 2010 yılında Gıda Hijyeni ve
Teknolojisi Bölümü kurulmuş ve aynı isimle bölüm altındaki tek anabilim dalı olarak
faaliyetlerine devam etmiştir.
Neden Anabilim Dalımız?
Anabilim dalımız kendilerini alanlarında oldukça iyi yetiştirmiş
öğretim elemanlarından kurulu bir kadroya sahiptir. Deneyimli, dinamik, çağın
şartlarına göre bilgilerini sürekli yenileyen, öğrencilerle çok iyi diyalog
içinde eğitim-öğretim veren öğretim üyelerimiz ile donanımlı laboratuvarlarımız
en büyük güvencemizdir.
Oldukça modern bir şekilde dizayn edilerek teknolojik cihazlarla
donatılmış anabilim dalımız Gıda Mikrobiyolojisi, Moleküler Mikrobiyoloji, Gıda
Kimyası ve Seroloji Laboratuvarlarında gıdaların analizi yapılabilmektedir.
Ayrıca laboratuvarlarda ulusal ve uluslararası pek çok proje yürütülmektedir.
Anabilim dalımızda ortak Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programları
ile lisans eğitiminin yanı sıra Gıda Hijyeni ve Teknolojisi alanında
uzmanlaşmak isteyen kişilere lisansüstü eğitim imkanı sunulmaktadır.
Akademik Personel
Prof. Dr. Aylin KASIMOĞLU
Prof. Dr. Naim Deniz AYAZ
Doç. Dr. Gizem ÇUFAOĞLU